Strövtåg i Malaga

Detta är en bok om Malaga, staden som poeten och nobelpristagaren Vicente Aleixandre kallade Ciudad del Paraiso. En bok om några av stadens många sevärdheter och sköna utflyktsmål. En vägledning för förstagångsbesökaren, en blädderbok för återvändaren. En bok för jackfickan eller axelväskan. En promenadbok. En vinterbok.

Vintern är en bra tid att ta en eller ett par veckors semester i Andalusien. Vinter i Malaga känns som vår. Lämna kyla, slask och mörker. Landa i värme, sol och ljus. Ströva, observera och fundera i "paradisets stad".

Malaga är en stad för flanören, fotgängaren som inte skyndar utan låter stämningen för stunden styra stegen. Längs vägen finns stadens svala museer och de moriska slottsvalven i Alcazaba, andalusiska restauranger och Gibralfaros murar med utsikten över staden, den långa hamnpromenaden med båtar och caféer, den ständigt närvarande gatukonsten och de vackra husfasaderna. Utanför staden tar de långa stränderna vid, med sina palmer som kantar Medelhavet, Mare Nostrum - vårt hav som romarna kallade det.

I bokens tio kapitel beskrivs stillsamma strövtåg i den historiska staden och längs stränderna i öster och väster, de flesta på släta, lättgångna och bilfria gator. På vägen passeras marknader och saluhallar, historiska monument och moderna byggnader, museer och kyrkor, torg och parker, gatukonst och statyer. Fokus är den ständigt närvarande gatukonsten och arkitekturen, kyrkorna med sina utsmyckningar och de många fina museerna. Boken är illustrerad med flera hundra bilder och tiotalet kartor med markerade promenadvägar. Kartorna och bilderna i anslutning till varje kapitel underlättar planeringen av dagens aktiviteter.

Boken ärpå 160 sidor, varav 140 är bildsidor. Den har ett utförligt sak-, person-och adressregister, och en kortfattad historisk översikt.

 

RECENSION april 2019:

I BTJ.häftet nr 11 2019 skriver lektören Christer Olsson om Strövtåg i Malaga att författaren "är en mycket erfaren ciceron och har en sublim förmåga att levandegöra de många natur-och kulturmiljöerna. De väl avvägda och insprängda kulturhistoriska notiserna stimulerar intresset ..." Om bilderna sägs att de är av hög kvalitet och "står i god samklang med de kulturhistoriska kommentarerna och kartorna." Recensionen avlsutas med omdömet att "denna lättlästa bok ger inspiration att besöka Malaga men är även utmärkt för hemmaresenären."