Promenader i Anacapri

Måndagen den 11 november

Capri, den vackra, mytomspunna och mångbesjungna Medelhavsön som sticker upp ur havet i bukten utanför Neapel, har varit ett av Europas stora turistmål i hundrafemtio år.

Anacapri är den mindre kända, lugnare och mera genuina delen av ön där naturen med tallskog och blomsterängar är som mest tillgänglig och där öns mest besökta turistmål Villa San Michele, Monte Solaro och Grotta Azzurra är belägna.

Till Anacapri har ett rikt persongalleri av författare, forskare, filosofer, målare, läkare och arkitekter sökt sig för rekreation och inspiration, t.ex. Axel Munthe, doktor Cuomo, överste MacKowen, Edwin Cerio, dottoressan Moor, Asta Mazzarella, Compton Mackenzie, Rainer Maria Rilke, Graham Green och svenska solforskare med professor Yngve Öhman i spetsen.

Boken "Promenader i Anacapri" beskriver tio fotvandringar i maklig takt mellan intressanta kulturhistoriska hållplatser, vackra utsiktsplatser och sköna rastplatser i Anacapris storslagna natur och spännande kulturlandskap.

Varje kapitel inleds med en karta och snabbläst genomgång av promenadens geografi, topografi och besöksmål.

Boken är rikt illustrerad för att den som inte har tid att läsa ändå ska få en uppfattning om de olika promenadernas karaktär genom att titta på kartorna och bläddra bland bilderna. 


Onsdagen den 31 maj, 2017

Utdrag ur Recension av Promenader i Anacapri

Bo Lambert har tidigare skrivit en uppmärksammad bildberättelse om Afghanistan. Lamberts nya bok är  en ”promenadbok”, en praktisk handbok för de som vill utforska Anacapris natur och kulturhistoria. Författaren  beskriver tio intressanta promenader genom kulturlandskapet med såväl stadsbebyggelse som storslagen natur med  hissnande utsiktsplatser och många sevärdheter. 

Det rika bildmaterialet av hög kvalitet står i mycket god samklang med de kunniga kulturhistoriska kommentarerna och kartorna.

Promenader i Anacapri vänder sig såväl till förstagångsresenären som till den vane besökaren. Denna genomarbetade och lättlästa bok ger både res- och läslust och är även lämplig för hemmaresenären.

Boken är en stimulerande källa för ny kunskap om Anacapri.

Christer Olsson i BTJ häftet nr 15, 2017